Basisanimatorcursus (BAC) Krokus

Georganiseerd door: 
Nationaal
Activiteitverantwoordelijke: 
Evelyne Eeckhout (evelyne [at] jnm.be, 09 223 47 81)
Amira Adam (amiraaadam [at] gmail.com, 0488436184)
Voor wie: 
Ini
Gewoon lid
Categorie: 
Algemeen
Wanneer: 
10/02/2018 tot 16/02/2018
Slapen in gebouwen
Vervoer zelf regelen
Fiets meenemen
nee

BAC krokus

Let op! Ben je JNM'er? Vergeet je niet in te schrijven voor NaBac (zie hieronder).

De cursus

 • Word jij 16 in 2018 of ben je ouder?
 • Wil je leren hoe je activiteiten in elkaar steekt om een leuke namiddag te beleven met je groep of hoe je op een doods moment een spelletje uit je zak kan toveren?
 • Wil jij je engageren binnen je afdeling en leren hoe een afdelingswerking draait?
 • Ga je graag met kinderen om en ben je benieuwd hoe je hen kan boeien met allerhande (natuur)weetjes en verhalen?
 • Wil je je inleven in de leefwereld van kinderen en jongeren?

Fantastisch! Dan is BAC zeker iets voor jou! BAC staat voor BasisAnimatorCursus. Op cursus leer je in verschillende sessies de kneepjes van het animator-vak. De cursus heeft een druk programma en is best intensief, maar het wordt ongetwijfeld een week die je nooit zal vergeten. Een week lang nemen wij jou mee op een onvergetelijk avontuur, waarbij je JNM’ers uit heel Vlaanderen leert kennen.

BAC krokus gaat door van zaterdag 10/02 tot vrijdagochtend 16/02. In die dagen krijg je de basis mee om aan de slag te kunnen als animator. Als JNM’er verwachten we dat je een dagje langer blijft op NaBac. Op NaBac krijg je specifieke kennis mee over JNM en over hoe je aan de slag kan bij ons als animator (hoe doe je natuurstudie met piepers en ini’s, hoe werk je rond milieu, welke problemen hebben JNM-afdelingen vaak en hoe kan je daar mee omgaan?). NaBac gaat door van vrijdagochtend 16/02 tot zaterdagmiddag 17/02. Inschrijven doe je hier.

Het inschrijvingsgeld

BAC kost 150 euro, die je nadien gedeeltelijk kunt terugkrijgen via jouw jeugddienst. Hier vind je een overzichtje van hoeveel je van jouw jeugddienst terugkrijgt. 

Je betaalt het inschrijvingsgeld ten laatste op 20 januari. Is je inschrijvingsgeld tegen dan niet betaald, dan wordt je inschrijving geannuleerd en krijgt iemand op de wachtlijst jouw cursusplaatsje. 

Wil je je uitschrijven voor de cursus? Als je dit tot twee weken voor de cursus doet betalen we je 75% van het cursusgeld terug (er zijn immers al administratieve kosten gemaakt). Ben je ziek en heb je een doktersattest? Dan betalen we alle kosten terug, en dit tot aan het begin van de cursus.

De meeste gemeentes betalen een deel van het cursusgeld terug. Hier vind je een overzichtje van hoeveel je van jouw jeugddienst terugkijgt. Op de laatste dag van de cursus krijg je een bewijs van deelname mee dat je hiervoor kan indienen bij je gemeente.

Is het inschrijvingsgeld voor jou te veel om direct te betalen? Mail naar evelyne [at] jnm.be en we kijken hoe we hier een mouw aan kunnen passen. Als je recht hebt op verhoogde tegemoetkoming betalen we sowieso een deel terug.

Cursuslocatie, beginuur en bereikbaarheid

De cursus gaat door in: De Kafhoek, Kafhoek 7, 9681 Maarkedal

Cursisten worden tegen de vroege middag verwacht en kunnen samen treinen om de locatie te bereiken. Op cursus wordt je ook verwacht een fiets mee te hebben. Verdere informatie over het exacte beginuur en de treinuren volgen met de convo die ongeveer twee weken voor aanvang van de cursus in je bus valt. 

Inschrijven en registreren

Om écht mee te kunnen moet je twee dingen doen:

 1. Je inschrijven op deze pagina, bovenaan en je inschrijvingsgeld betalen.
 2. Geregistreerd staan bij Afdeling Jeugd (overheid) als deelnemer aan deze cursus. In het stappenplan kan je lezen hoe je dit doet, mail mij (evelyne [at] jnm.be) de gevraagde gegevens voor 02/02 en ik zorg ervoor dat jij op onze lijst komt te staan als deelnemer.

Ik zou zeggen: inschrijven maar! Dat kan vanaf 20 oktober 2017. 

Meer informatie of vragen  

Voor meer informatie of bij vragen kun je steeds terecht bij evelyne [at] jnm.be of bel naar 09 223 47 81 en vraag naar de bevallige dame Evelyne.

Ga je mee op cursus en heb je een allergie voor bepaalde voedingsmiddelen? Laat dat dan ook bij je inschrijving weten aan Evelyne (zie hierboven). Onze foeriers zijn vrijwillige JNM’ers die hun menu lang op voorhand opstellen en ook de inkopen op voorhand doen. Het is voor hen noodzakelijk dit op voorhand te weten om rekening te kunnen houden met iedereen. 

De Stage

Om het attest te behalen van animator wordt er verwacht dat je naast het volgen van de cursus ook een stage doet. Bij JNM is de stage tweeledig: een kampenstage en een afdelingsstage.

Afdelingsstage:

 • 2 vergaderingen bijwonen en daarvan 1 reflectieverslag schrijven.
 • 1 activiteit mee begeleiden
 • Eindverantwoordelijke zijn van 2 activiteiten.

Kampenstage (op een piep-, ini- of afdelingskamp):

 • Volwaardig deel uitmaken van het KC (alle vergaderingen actief deelnemen, piepers en ini’s entertainen als nodig, werk zien)
 • Een dagdeel van het kamp invullen.

Deze stage kan misschien veel lijken, maar veel dingen zal je sowieso doen als je actief wordt binnen je afdeling. Daarnaast zal je na een weekje BAC ook al veel meer kennis en inzicht hebben over wat je kan doen.

Het reflectiemoment

Na het succesvol afronden van je afdelings- en kampenstage wordt je uitgenodigd op het eerstvolgende reflectiemoment. Dit is de laatste fase van je stage waaraan je verwacht wordt deel te nemen. Tijdens het reflectiemoment kom je samen met andere BAC- stagiairs en krijg je de kans te reflecteren over hoe je stage gelopen is, waar je in gegroeid bent en wat nog werkpuntjes zijn. Een week na afloop van dit moment kun je via jouw profiel op mijnkavo zelf je attest van animator in het jeugdwerk downloaden. 

Het reflectiemoment gaat jaarlijks door tijdens het zomercongres en op 11 november.

Let op! Je hebt drie jaar de tijd om het hele traject (cursus, stage en reflectiemoment) af te ronden na aanvang van de cursus.