Ecologisch bouwen

Georganiseerd door: 
Nationaal
Voor wie: 
Ini
Gewoon lid
Categorie: 
Milieu
Wanneer: 
13/10/2017 tot 15/10/2017

Geïnteresseerd in op een natuurlijke en ecologische manier te bouwen of geniet je gewoon graag van de helende krachten van het bos of zoek je nog een leuke activiteit om je weekend te vullen? Of lees je gewoon heel graag tekstjes? WEL, lees dan zeker verder want het wordt interessant.

In een bos tussen Antwerpen en Turnhout ligt een stukje grond. Hier wordt op dit moment een klein hobbit-achtig huisje gebouwd, dit op een compleet natuurlijke en ecologische manier.

Robur op Den Eik, genaamd.

Het is een droom in uitvoering van Marieke Van Coppenolle. Ze leeft zelf nomadisch in haar bus en heeft dit stukje grond van haar ouders gekregen. Hierop wou ze Robur maken. Een plaats voor velen. Er staat nog heel veel informatie hierover op de site: https://roburopdeneik.org/ dus veel zal ik hier zelf niet over vertellen. Wat meer praktisch, er wordt naast met hout voornamelijk gewerkt met kalkhennep. Dit is iets waar je nog veel over zult horen als je ooit een gelijkaardig project aangaat. 1 van de vaste helpers, Wolf, is DE persoon als het op kalkhennep aankomt. Het additief dat gebruikt wordt is van zijn creatie. De kans is heel groot dat hij ook aanwezig is dat weekend. 

Ikzelf ben in augustus 2 weken gaan vrijwilligen in Robur en kreeg toen het idee dat ik graag terug zou komen met een heleboel JNMers en andere mensen die geïnteresseerd zijn in deze manier van leven en hier graag ook veel willen over bijleren. Want er valt veel te leren.

Hoe is het om hier te helpen? Rustig, er heerst een immense rust. Er wordt verwacht dat je in evenwicht blijft met jezelf en de anderen. Doen wat goed voelt. De structuur is dat er rond 9 ontbeten wordt, vaak daarvoor gewandeld, en na het ontbijt schieten we ingang. Meestal is er een vrijwilliger die zorgt voor de keuken en die ons laat weten wanneer het eten klaar is. Ik dacht dat Marieke voor dat weekend ook al iemand had gevraagd.

Ik kan hier wel nog even over verder praten. Indien je graag meer wilt weten, aarzel niet om mij te contacteren.

Wat praktischer:

Wanneer precies?

We zijn welkom vanaf vrijdagavond tot zondag. (Eigenlijk zijn we altijd welkom, maar ik heb het enkel over dit weekend.) Vrijdag is toekomen, vanaf zaterdag vliegen we erin. 

Waar?

Lijsterpad 44, 2275 Lille

Hoe er geraken?

Het is mogelijk om met openbaar vervoer hier te geraken, mits u benenwagen werkt. Trein tot in Antwerpen-centraal om nadien de bus te nemen. Het is ofwel afstappen halte Beerse Lilsedijk en een half uurtje wandelen. Ofwel, maar dit kan denk ik enkel tijdens de spits, halte P+R Gierle en dan is het een kwartiertje stappen. Als je met de auto komt is het op de E34 afrit Beerse. En al liftend hetzelfde.

Wat mee te nemen?

Eten wordt voorzien. Het is de bedoeling dat iedereen een tentje meeneemt, of dat je samenbunkt met iemand die een tentje meeneemt. Er zijn ongeveer 4 matrassen ter beschikking maar aangezien we hopelijk met meer zijn toch best u eigen matje meenemen. En vergeet je slaapzak niet natuurlijk. Verder gewoon gerief dat je graag meeneemt als je gaat kamperen. Er is ook 1 zetel ter beschikking in de buitenlounge, waar een muskietennet over hangt. Als je dipst heb je enkel een slaapzak nodig.

 

Verantwoordelijke:

Emma Waelput (0478/84 07 46 of waelputemma [at] gmail.com)

 

Lijsterpad 44
2275 Lille
België