Twitchweekend

Georganiseerd door: 
Natuurstudiewerkgroep
Deelnemende afdelingen: 
Nationaal
Activiteitverantwoordelijke: 
Robbe Cool (robbecool10 [at] hotmail.com, 0470 48 14 33)
Voor wie: 
Ini
Gewoon lid
Categorie: 
Natuur
Wanneer: 
13/10/2017 - 18:00 tot 15/10/2017 - 12:00

“Twitchen” betekent in het Engels letterlijk: trillen, of zenuwachtig, krampachtig bewegen. Dat klopt, want bij de eerste melding van een zeldzame soort schiet de twitcher in een soort mentale kramp. Vanaf dat moment draait zijn hele bestaan nog uitsluitend om de vraag hoe hij zo snel mogelijk - voordat de vogel gevlogen is! - op de juiste plek geraakt. “De periode tussen melding en feitelijke waarneming is er vanzelfsprekend een van onbeschrijflijk zware stress. 
Ben ik nog op tijd? Zijn er geen files of bevroren wissels onderweg? Logisch dat je daar trillingen en zenuwtrekjes van krijgt.” De ontlading is navenant. Vreugdekreten kunnen niet worden onderdrukt, als de soort eindelijk in de kijker verschijnt. Er volgt een ontspanning. En dan blijkt hoe leuk het is. “Twitching is fun! Een alleszins goedaardig virus. 
Ok, je moet er misschien geen dagtaak van maken, maar zo nu en dan jezelf opladen met een soort jachtinstinct, achter een soort aan gaan en ‘m dan nog vinden ook, is echt een belevenis om nooit te vergeten.”

Naast het twitchen proberen we in de eerste plaats zelf zeldzame dwaalgasten te vinden door alle struikjes aan de kust af te gaan. Verwacht je maar aan blako’s (bladkoningen), boszangers en veel ander klein maar zeldzaam grut! (Pallas boszanger en Siberische boompieper staan al op ons palmares!)

We vertrekken Vrijdagavond naar de zee en blijven daar tot zondagmiddag. Waar we overal zullen rondhangen zullen we op het moment zelf zien aan de hand van het weer en meldingen van zeldzame vogels…

Het is noodzakelijk om op hier de site in te schrijven. Praktische informatie wordt later nog doorgestuurd!

Praktische informatie: We nemen de trein van 19u24 in Gent-Sint-Pieters en komen om 20u21 aan in het station van Duinbergen. We overnachten bij Erwin (zie adres hiernaast). Gelieve zelf een tent te voorzien of met iemand af te spreken!
Het weekend is zondag middag gedaan, maar er is nog middageten!

Hulststraat 26
8301 Knokke-Heist
België