Afdelingsfinanciën

< Ga terug naar Financiën en verzekeringen

Eén van de belangrijke functies in elke afdeling is die van penningmeester (ping). Deze persoon krijgt de eer zich een volledig werkjaar toe te leggen op het bijhouden en beheren van de inkomsten en uitgaven van de afdeling. De ping vindt alle do’s and don’ts, en vooral een hoop gigantisch interessante informatie, in de functiehandleiding.

Inkomsten 

Als afdeling kan je op verschillende manieren aan inkomsten geraken. Je kan deelnamegeld vragen voor activiteiten en kampen, je kan een activiteit organiseren die geld binnenbrengt (pannenkoekenverkoop, spaghetti-avond…), truien verkopen... 

Maar veel afdelingen halen het grootste deel van hun inkomsten uit subsidies en uit de kas van JNM Nationaal.

Sommige afdelingen krijgen jaarlijks gemeentesubsidies, maar voor andere afdelingen ligt dit veel moeilijker. Veel gemeenten baseren hun subsidiebeleid op lokale jeugdverenigingen die (quasi) enkel leden van hun gemeente tellen, wat bij JNM niet altijd het geval is. Blijven de gemeentes jullie van het kastje naar de muur sturen? Probeer dan alle jeugdconsulenten eens samen rond de tafel te krijgen. Vraag hierbij gerust ondersteuning van je RAC’er of afdelingsondersteuner! 

Ook projectsubsidies of centen van Natuurpunt kunnen een interessante aanvulling zijn. Verwacht niet te veel, maar vragen en/of onderhandelen kan nooit kwaad! 

Uitgaven 

Een goed draaiende afdeling runnen, brengt uiteraard ook uitgaven met zich mee. Laat je hier niet door afschrikken! Zorg wel dat je steeds op de hoogte bent van de plannen en dat je snel bonnetjes en facturen in handen krijgt. Zo kom je op het einde van het werkjaar niet voor nare verassingen te staan! 

Toegankelijkheid 

JNM probeert toegankelijk te zijn voor iedereen, ook voor wie het minder breed heeft.  
Leden kunnen daarom kiezen uit drie tarieven wanneer ze lidgeld moeten betalen, of nationale kampen. Een standaardtarief, dat de kosten dekt, een verlaagd tarief aan 50% of een verhoogd tarief aan 130%. Je kan dit ook toepassen op je afdelingskamp. Zo geef je iedereen de kans mee te gaan zonder korting te moeten vragen (wat een grote drempel is). Komen je kampfinanciën in de problemen door dit systeem, neem dan even contact op met de bovo-ping (ping@jnm.be)! Samen komen we eruit! 

Er bestaan nog andere voordelen om lidgeld en kampdeelnamegeld betaalbaar te houden voor iedereen.  

Boekhoudexcel en financieel verslag 

De ping houdt alle inkomsten en uitgaven bij in de boekhoudexcel. En ook de bonnetjes hou je allemaal nauwkeurig bij! 

Op het einde van het werkjaar maakt de ping op basis van deze boekhoudexcel een financieel verslag en een begroting. Dat gaat, samen met alle bonnetjes, naar JNM Nationaal. Aan de hand hiervan wordt het budget van JNM Nationaal voor de afdelingen verdeeld. Alle uitleg over dit verslag is ook terug te vinden in de superhandige functiehandleiding!

Contact met de bank 

Banken, het zijn niet de meest gemakkelijke bedrijven om JNM aan uit te leggen. Alleen al onze geregelde bestuurswissels zijn voor hen onbegrijpelijk. Probeer zo open en duidelijk mogelijk te communiceren en heb veel geduld. Eén raad: wissel die volmachten meteen bij het begin van het werkjaar! En bel op voorhand naar de bank om te vragen wat en wie je nodig hebt bij die wissel. Zo ben je ervan af voor die ene ouwe sok naar Letland trekt...  

De kans bestaat dat de bank ineens vraagt een document in te vullen waarbij wordt gevraagd naar de overkoepelende organisatie van jullie feitelijke vereniging. Deze documenten zijn verplicht om witwaspraktijken tegen te gaan. Het ziet er vaak heel ingewikkeld uit, maar het valt wel mee. Stuur ze op naar financieel@jnm.be, dan word je geholpen met raad en daad, een handtekening van een bovo en een mooie stempel van JNM! 

Afdelingslokaal 

Bezit je afdeling een afdelingslokaal? You lucky bastards! 

Naast alle voordelen van een gezellig lokaal voor jullie spullen en om winterse avonden minder eenzaam te maken, hangt daar natuurlijk ook een prijskaartje aan vast. 

Bekijk www.jeugdlokalen.be en vergeet niet de verplichte brandverzekering in orde te brengen/houden!