Burgerlijke aansprakelijkheid

< Ga terug naar Financiën en verzekeringen

Wanneer gebruik ik deze verzekering? 

Deze verzekering dekt de schade (lichamelijk en/of materieel) door een JNM’er toegebracht aan iemand anders. Het slachtoffer (derde) kan zowel een JNM’er als een niet-JNM’er zijn. Deze verzekering komt tussen NA de tussenkomst van de familiale polis van de JNM’er die de schade heeft toegebracht. 

Wanneer komt deze verzekering niet tussen? 

  • Zaken die je ontleent van iemand, bijvoorbeeld verrekijker, telescoop, fiets… Hier ben je op dat moment immers zelf verantwoordelijk voor. 

  • Ongevallen voortvloeiend uit het eigen gebruik van vliegtuigen, auto’s, motorfietsen of bromfietsen. 

  • Brillen, kledij, lenzen… worden niet via Burgerlijke Aansprakelijkheid verzekerd. 

  • Daden gepleegd in staat van dronkenschap of analoge staat, indien 16+. 

  • Schade met opzet veroorzaakt of door een zware fout. Dit geldt enkel voor leden vanaf 16 jaar. Schadegevallen, veroorzaakt door leden die jonger zijn dan 16 jaar (piepers en ini’s) zijn altijd verzekerd, ook als zij met opzet schade toebrengen, zelfs indien ze in dronken toestand verkeren.  

Let op: wanneer uitkomt dat piepers of ini’s gedronken hebben, kunnen begeleiders verantwoordelijk gesteld worden door zowel de verzekering als JNM zelf. Geen piepers of ini’s laten drinken dus! 

Zware fouten zijn: “Elke tekortkoming aan wetten, regels of gebruiken eigen aan de activiteit waarbij voor ieder met de materie vertrouwde persoon duidelijk moet zijn dat hieruit haast onvermijdelijk schade moet ontstaan;” 
Maw: doe je iets waarvan iedereen met een beetje gezond verstand weet dat het slecht afloopt, dan wordt dit gezien als ‘zware fout’. Dus denk goed na over de gevolgen voor je actie onderneemt. 

 

Procedure

Er gebeurt een ongeval waarbij een JNM’er of niet-JNM’er materiële of lichamelijke schade oploopt. Haal zo snel mogelijk het aangifteformulier ‘Burgerlijke aansprakelijkheid’ erbij. Vul dit formulier in samen met de verschillende betrokken partijen. Ook de gegevens van het slachtoffer zijn belangrijk! 

Bezorg het Ethias-formulier aan het Bondssec van JNM: JNM-verzekeringen, Kortrijksepoortstraat 192, 9000 Gent 

Een personeelslid zal het formulier vervolledigen, indien nodig contact opnemen met de betrokkenen, en het verzenden naar de verzekering. Alle betrokken partijen krijgen ook een mail om ze op de hoogte te brengen van de stand van zaken. 

De behandeling bij de verzekering kan een paar weken tot een paar maanden duren, afhankelijk van de drukte daar. Wanneer de verzekering een beslissing neemt, brengt zij de verschillende partijen op de hoogte. 

 

Communicatie naar ouders. 

De ouders van de verzekerde, degene die schade toebracht, breng je op de hoogte van wat er gebeurde. Bezorg de ouders de nodige gegevens zodat zij hun familiale verzekering kunnen aanspreken. Van zodra het aangifteformulier op het bondssec toekomt, krijgen de ouders een mail met het dossiernummer en uitleg over het verdere verloop. 

 

Verzekeringsformulier 

Deze handleiding kan je helpen bij het invullen van het verzekeringsformulier. Heb je toch nog vragen? Verzekeringen@jnm.be of 09/223 47 81 voor alle hulp!

 

Begeleiders 

Begeleiders zijn op exact dezelfde manier verzekerd als leden. Dus de verzekering ‘Lichamelijke Ongevallen’ en ‘Burgerlijke Aansprakelijkheid’ geldt ook voor begeleiders. 

 

Aansprakelijkheid 

Vaak stellen (ouders van) begeleiders zich de vraag hoe het staat met aansprakelijkheid. Zijn begeleiders verantwoordelijk wanneer iets misloopt of zijn ze hiervoor verzekerd? Wel, via de verzekering van JNM is de aansprakelijkheid gedekt, met uitzondering van gevallen van kwaad opzet. Er is vanuit de verzekeringsmaatschappij geen leeftijdsgrens bepaald vanaf wanneer iemand in staat is om begeleider te worden, aangezien dit heel erg afhangt van persoon tot persoon. Wel raden we aan te zorgen dat elke begeleider zelf een familiale verzekering afsluit. Zo ben je ook gedekt wanneer er onduidelijkheid heerst over de aansprakelijkheid van JNM.

Een voorzichtige en redelijke persoon  

We kunnen geen verzekering afsluiten die de volledige verantwoordelijkheid van begeleiders wegneemt. Het zou ook wel een beetje gek zijn om het hoofdkenmerk van een begeleider, namelijk de verantwoordelijkheid nemen over een groep, weg te nemen van die persoon. 

Maar het is uiteraard ook niet zo dat begeleiders altijd de schuld krijgen als iets misloopt. Een begeleider moet op een verantwoorde manier beslissingen nemen en zich gedragen als ‘een voorzichtige en redelijke persoon’. Maar wat is dat juist? Het principe van de voorzichtige en redelijke persoon betekent dat je je gedraagt zoals een normaal vooruitziend en zorgvuldig persoon dat zou doen.  

Vooruitziend: betekent dat je je de nadelige gevolgen van je handelen probeert in te beelden, m.a.w. dat je die probeert te voorzien.  

Zorgvuldig: betekent dat je deze nadelige gevolgen probeert te voorkomen door de gepaste voorzorgsmaatregelen te nemen. 

Wanneer een begeleider zich gedraagt als een voorzichtige en redelijke persoon en er loopt toch iets mis, dan zal de schuld niet naar de begeleider geschoven worden, maar gaat het om een ongeval. De begeleider moet dan uiteraard ook niet opdraaien voor de kosten. 

Burgerlijke aansprakelijkheid bestuurders 

Als bestuurder van een vzw draag je wel wat verantwoordelijkheid. Bestuurders zijn als college (gezamenlijk) verantwoordelijk voor fouten. Deze verzekering kan tussenkomen bij onderzoekskosten, imagoherstel, strafrechtelijke verdediging en strafrechtelijke borgsom. Ook hier zal gekeken worden naar de intentie van de bestuurders.