Met JNM in de pers komen

< Ga terug naar Communicatie

Wil je met je afdeling in de pers komen? Schrijf eens een persbericht. De media zijn op zoek naar nieuws. Dagelijks ontvangen redacties een paar honderd persberichten, maar slechts enkele halen het nieuws. Of je die selectie overleeft, heb je vaak niet zelf in de hand. Veel hangt af van wat er verder aan nieuws te rapen valt die dag. Een goed persbericht helpt natuurlijk wel.  

Er zijn regels voor de opbouw van een persbericht (zie sjabloon) en daar wijk je best niet teveel van af. Een journalist wil zo snel mogelijk weten of jouw 'nieuws' interessant is voor hem/haar/x. Werk je daar niet aan mee, dan is het binnen de paar seconden 'delete'.

Schrijftips 

  • Schrijf actief en zonder twijfel. 
    Niet: we zouden een actie willen proberen opzetten die mensen bewust maakt van… 
    Wel: we organiseren een actie die mensen bewust maakt van… 

  • Schrijf positief en enthousiast (maar maak er geen “Yeah-yeah!”-bericht van) 

  • Gebruik vlotte, toegankelijke taal (= eerder 'propere' spreektaal dan stijve schrijftaal)  

  • Gebruik korte zinnen en laat onnodige woorden weg   

  • Gebruik quotes 

  • Lees je persbericht na. Vijf keer. Minstens. En laat het nalezen door iemand die niet weet waar het over gaat. Dan weet je zeker dat je voldoende informatie geeft voor iemand die niet vertrouwd is met de actie/activiteit. 

  • Geef voldoende informatie en laat je enthousiasme blijken, maar houd het persbericht kort (richtlijn: in Word, Arial, 12pt, max. 1 pagina)

Persbericht versturen 

Als je een persbericht verstuurt, geef je altijd een contactpersoon op: naam + gsm-nummer + mail. Het is belangrijk dat die persoon bereikbaar is vanaf het moment waarop je het persbericht verstuurt tot na het moment waarover het gaat. Ben je niet de hele tijd bereikbaar, zet er dan bij wanneer je wel bereikbaar bent. Zorg ook dat je als contactpersoon iemand opgeeft die echt weet waarover het gaat en correcte informatie kan geven. Journalisten hebben altijd te weinig tijd. Dus als je niet bereikbaar bent, of je moet eerst nog een keer aan die of die vragen hoe het precies in elkaar zit en later terugbellen, is de kans groot dat ze zeer snel afhaken. Zij weten heel goed dat wij die persaandacht willen. Met andere woorden, jij bent vragende partij, niet de journalist. 

Onderwerp = Persbericht + de titel van het bericht (zorg dat duidelijk is waarover het gaat) 

Inhoud bericht = het persbericht 

  • Stuur geen bijlages, tenzij het foto’s zijn. Bijlages worden bijna nooit geopend dus informatie die in een bijlage zit, gaat bijna altijd verloren. 
      

  • Stuur je persbericht niet in het wilde weg rond. Denk na welke media kunnen geïnteresseerd zijn. 
      

  • Als je het persbericht verstuurt naar verschillende media, stuur het dan in individuele mails en niet met een hele lijst contacten in CC. Stuur je toch naar verschillende mensen tegelijk, zet dan jezelf als ontvanger en de andere personen in Bcc. 
     

  • Als je (goede!) foto’s hebt, stuur dan een paar foto’s mee. 

Factoren die meespelen in de selectie 

Belang

Voor hoe meer mensen je verhaal belangrijk is, hoe groter de kans dat het de media haalt. 
(Let op: wat vandaag belangrijk is, kan overmorgen achterhaald zijn). 

Originaliteit 

Hoe origineler je uit de hoek komt en hoe verrassender je actie / activiteit / evenement is, hoe groter de kans dat je de media haalt. 
  
Een beeld zegt meer dan 1000 woorden 
Als je aangeeft dat er mooie foto’s kunnen gemaakt worden van activiteiten heb je meer kans dat de media er op af komen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor bewegend beeld. 
(Kinderen die een survival-parcours afleggen bijvoorbeeld, zijn – voor een fotograaf of cameraman – meestal interessanter dan kinderen die door een verrekijker staren). 
  
Lokale televisie kan je vaak warm maken voor activiteiten met jongeren waarbij veel actie voorzien is, maar die wel redelijk goed geregiseerd kunnen worden (dus, waarbij de camera-mens kan zeggen: “doe dat nog een keer”) 

 

Pers uitnodigen op kamp 

Leef je uit door de pers uit te nodigen op kamp, in de zomer is de kans groot dat dit lukt.  
Alle info HIERZO.

Pers tewoord staan vanuit JNM 

HIERZO lees je er alles over.

Eerste hulp bij pers 

Ben je van plan om als afdeling/ploeg/werkgroep in de pers te komen? Of wil je dat graag? 

  • De communicatiemedewerker (Veerle) helpt je graag bij het schrijven van persberichten, tips over het versturen van een persbericht, de opvolging... Je kan Veerle bereiken via veerle@jnm.be. 

Vragen van de pers gekregen waar je geen antwoord op weet? Inhoudelijke kwesties? Zotte persplannen? Of een crisissituatie waar de pers opspringt? Oliver en Veerle staan je bij als afdeling!