Functiehandleidingen

WAARAAN MOET EEN KC VOLDOEN?

Een minimaal KC bestaat uit

  • een voorzitter
  • een ping
  • een foer
  • een vierde man, functie zelf te kiezen

Een piep- of inikamp bestaat uit minstens 7 KC'leden.  Verder:

  • moet  er minstens iemand meerderjarig zijn (liefst 20+ of met veel ervaring)
  • er moet genoeg ervaring en verantwoordelijkheidsgevoel zijn. Een brevet helpt!
  • voorgeschiedenis is belangrijk. Elk KC wordt geëvalueerd op een PP-vergadering
  • zorg voor een duidelijke taakverdeling, zo doet iedereen iets en komt niet alles op de schouders van één persoon.

WELKE ZIJN DE KC-FUNCTIES?

KAMPVOORZITTER

Dit is de belangrijkste functie van het KC. De kampvoorzitter staat in voor de goede gang van zaken op kamp. Hij coördineert het KC, kijkt toe op de naleving van het kampenreglement en neemt het gros van de voorbereidingen en de contacten met het kampensecretariaat op voorhand waar. Het spreekt voor zich dat de invulling van deze functie enorm verschilt naargelang het een piep-, ini- of ander kamp betreft. Op alle kampen is de kampvoorzitter echter verantwoordelijk voor de inhoudelijke, organisatorische en verantwoorde organisatie van het kamp. Hij/zij moet ervoor zorgen dat het kamp voor iedereen een hoogvlieger wordt, rekening houdend met de doelstellingen van de JNM…

Handleiding Kampvoorzitter
Kamenreglement

KAMPPING

De penningmeester beheert het geld, houdt alle rekeninguitreksels en bonnetjes bij en maakt het financieel verslag. Geen verslag = geen terugbetaling van een mogelijk verlies!

Het makkelijkste is om een kladje te maken op papier tijdens het kamp (een papieren excelsheet wordt samen met de handleiding verstuurd in mei). Na het kamp kun je ons digitaal sjabloon gebruiken om je verslag op te stellen. Zorg er voor dat je altijd de bonnetjes krijgt van de foers en andere KC-leden.

Je krijgt niet het volledige inschrijvingsgeld! Hou er rekening mee dat 10% wordt gebruikt voor administratie, materiaal en convo’s. Het wordt automatisch ingehouden bij de kampstortingen (samen met reeds betaalde voorschotten en NjamNjam). 
Piep- en inikampen krijgen het bedrag voor een vol kamp, grotenkampen worden betaald per betaalde deelnemer in verschillende schijven (zie ook functiehandleiding).

Bezorg het financieel verslag vóór 15 september (15 oktober voor septemberkampen) aan Gwen. 

Handleiding
Sjabloon Financieel verslag 

FOER

Vul die lege magen op kamp! Hieronder in de handleiding vind je meer info over ecologische voeding en vegetarisch koken. We beperken ons tot de praktische informatie die je als foer nodig hebt om iedereen dag na dag culinaire orgasmes te bezorgen. 

Vergeet niet om tijdig NjamNjam te bestellen.
Smakelijk!

Handleiding 

 

In 'Goeien Boef' vind je recepten voor de populairste kampgerechten, in een net iets ander jasje.
BOEF staat ook voor: Bewust Origineel Ecologisch Fretten. 
Acht verschillende aspecten van duurzaam koken worden in dit boekje aangeduid door duidelijke labels. Zo zie je direct op welk vlak een maaltijd ecologische punten scoort. En omdat je niet alleen op kamp vertrekt, zijn de recepten steeds berekend op 20 personen. Smakelijk!

Vegetarische kampgerechten
Seizoensgebonden groenten

TERREINCHEF EN MATRAS

De matras is verantwoordelijk voor het materiaal. Hij bestelt het en zorgt ervoor dat het op de kampplaats raakt. Ook tijdens het kamp draagt hij zorg voor het materiaal, voorkomt en repareert schade en zorgt ervoor dat niets kwijt raakt.

De terreinchef zorgt voor algemene orde en netheid op kamp. 

De matras en terreinchef werken nauw samen of zijn dezelfde persoon. 
De handleiding bevat alle hints en tips, inclusief hoe je die ene rare tent opzet. Ook vind je er de terreinbenodigdheden.

Handleiding

EHBO

De EHBO zorgt voor de gezondheid van de deelnemers en het KC. Dit betekent: ongevallen voorkomen en gewonden verzorgen. Deelnemers vaste medicatie geven (of eraan herinneren) en zieke/gewonde deelnemers naar dokters/ziekenhuizen begeleiden hoort hier ook bij. 
Ook de medische administratie (medische fiches, verzekeringen en doktersbriefjes) valt onder zijn/haar bevoegdheid.
Informatie over verzekering vind je hier.

EHBO-handleiding                                                                                                                               Info JeugdRodeKruis: de info die op opkamp.be staat is niet meer up-to-date. Deze wel.                        Verzekeringshandleiding
Hoe vul ik een LO-aangifte formulier in?
Hoe vul ik een BA-aangifte formulier in?
Verzekeringsformulier LO
Verzekeringsformulier BA
Medische fiche (pdf)
Medische fiche (word)
Vaste Medicatie

EXCUL

JNM'ers gaan om verschillende redenen op kamp: om een weekje van thuis weg te zijn, vrienden weer te zien, maar (hopelijk) vooral om hun natuurhistorische kennis uit te breiden. Als excul neem je de verantwoordelijkheid op je om JNM'ers uit een andere streek te laten kennis maken met de specifieke natuurwaarden van de streek waar je op kamp bent. Hoe plan je nu een geslaagde excursie naar gebieden die de moeite waard zijn?
En euh... ook op piepkampen wordt een speelse vorm van natuurstudie geapprecieerd!

Handleiding

Werkleider

Als je werkleider bent, is het jouw taak om voor de kampgangers beheerwerk te voorzien, maar ook om hen daarin te enthousiasmeren, en hen duidelijk te maken waarom ze dat doen. Niet te veel werken, niet te weinig, maar het is een van de inhoudelijke pijlers van de JNM, zorg dus voor wat evenwicht.

Handleiding

BAC STAGIAIR

Meer infomatie over het wel en wee van een stage vind je hier

STAGE BEGELEIDEN

Meer info over het wel en wee van een stagiair begeleiden, vind je hier