JNM-Archief

Het archief is een zeer belangrijk onderdeel van de werking van JNM. Toch lijkt niemand er ooit van gehoord te hebben. Wat zit er in? Wat is de functie? Wie houdt er zich mee bezig? Allemaal vragen waar elke JNM'er wel eens van wakker ligt 's nachts.  

Het JNM-archief is de verzameling van alle documenten die JNM vzw maakt en die we niet meer nodig hebben voor onze gewone werking. Een allegaartje dus van verschillende documenten, boekjes, brieven… 

Waarom is dat archief zo belangrijk? 

Eerst en vooral is het belangrijk voor JNM zelf. Omdat JNM een heel spontane organisatie is, is het jaren later soms moeilijk om uit te vinden wanneer afdelingen gesticht zijn, bepaalde beslissingen genomen zijn of waar bepaalde documenten naartoe zijn. Het archief biedt dan de oplossing. 

Waar is dat archief?

Het archief van JNM zat vroeger in het bondssecretariaat, maar dat werd allemaal een beetje veel en het begon teveel plaats in te nemen. Daarom beslisten we een paar jaar geleden om het grootste deel van ons archief over te brengen naar een gespecialiseerde organisatie: het Amsab-ISG (Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis). Zij hebben van talrijke organisaties het archief in handen. Ze inventariseren die archieven en stellen ze open voor onderzoekers. Dat is belangrijk omdat organisaties zoals JNM heel vaak een blijvende invloed hebben gehad op de regering, de bevolking, het beleid… Daarom zijn deze archieven zo belangrijk voor onderzoekers/geschiedkundigen.

In het bondssecretariaat zelf zit nog een klein deeltje van het archief. We proberen om enkel het materiaal van de laatste twee à drie jaar zelf te bewaren en de rest over te dragen aan het Amsab.

En voor de afdelingen?

Alle afdelingen zijn verplicht om hun afdelingstijdschriftjes op te sturen naar het archief van JNM. Net omdat die afdelingen zo belangrijk zijn voor JNM. Zonder afdelingen geen JNM, dus dit moet natuurlijk ook allemaal in het archief zitten. 

Heb je dus een vraag vanuit de afdeling? Aarzel dan niet om die te stellen aan archivaris [at] jnm.be