Jongeren beheren Stappersven op Groot Heroïsch WerkWeekend (GHWW)

Jaarlijks organiseert de Jeugdbond voor Natuur & Milieu (JNM) in samenwerking met Natuurpunt het Groot Heroïsch WerkWeekend (GHWW). Traditiegetrouw komen begin november jongeren vanuit alle hoeken van het land samen om grootste daden te verrichten en zo bij te dragen aan de natuurpracht van een steeds verschillend gebied. Elk jaar zijn de resultaten overweldigend en krijgt waardevolle natuur opnieuw kansen. Dit jaar vormt het Stappersven het decor voor het GHWW.

De Jeugdbond voor Natuur en Milieu is een jeugdbeweging voor iedereen van 7 tot 26 jaar die zich goed voelt in de natuur en zijn schouders niet ophaalt voor het milieu. JNM-afdeling Akerland organiseert activiteiten in het werkingsgebied rond Brasschaat en nodigt als gastheer alle JNM’ers uit in Kalmthout voor een weekend vol natuurbeleving.

Het gebied rondom het Stappersven werd in 2009 aangekocht door Natuurpunt. Jarenlang achterstallig beheer en het spontaan groeien van exoten zoals Pontische rododendron en Amerikaanse vogelkers zorgen er voor dat er ontzettend veel werk nodig is om dit gebied terug in zijn glorie te herstellen en de natuurwaarden te vergroten. Daarom startte er recent een natuurherstelproject ‘Helvex’, gesubsidieerd door het Europese LIFE+ programma. De werken die dit weekend uitgevoerd worden sluiten daar mooi bij aan: zo zal er in de Boterbergen rododendron verwijderd worden waarbij trekpaarden helpen om deze exoot uit het gebied te slepen. Om de adderpopulatie een hart onder de riem te steken worden tijdens het weekend ook slangenhopen aangelegd. Deze zullen door de adders gebruikt worden om op zonnige dagen op te warmen en op koude dagen zich te verschuilen.

Steek de handen uit de mouwen

Grote leden die nog graag mee gaan kunnen zich nog inschrijven via de site van de BWG.

De piepers hebben een excursie in het gebied en zullen een kijkje komen nemen naar de werkpaarden. (zie activiteit op site)

Ouders, ini's of grote leden die niet het hele weekend kunnen en graag een dag mee komen beheren, zijn welkom op zaterdag 7 november om 9u aan ‘het boswachtershuisje’ (te bereiken via de Nolsebaan, Essen [zie kaartje]). Soep wordt voorzien tijdens de lunchpauze en het einde is voorzien om 15u30.