JNM Brugge in de kijker - interview met Reinhardt, de voorzitter van JNM Brugge

JNM-afdelingen zijn de max, en dat mag geweten zijn. 38 afdelingen zetten zich elke activiteit opnieuw keihard in om jongeren tussen 7 en 26 iets unieks aan te bieden. Daar kunnen we alleen maar trots op zijn. Om die afdelingen te bedanken, zetten we hen een maand lang in de kijker op onze nationale website. In november gingen we op bezoek in Brugge, en hadden een interview met Reinhardt, de voorzitter van JNM Brugge! Over planten determineren met je kont in de lucht, veroverde harten en biljarttafels... Spannend!

Beste Reinhardt, proficiat met je voorzitterschap dit jaar, hoe gaat het in Brugge?

Bedankt! Ik ben content over ons huidige werkjaar. Sinds 2014 ben ik terug in het bestuur van “Brughe” gegaan, en heb me sindsdien ferm ingezet. We hebben een eerder beperkt bestuur, dat voornamelijk aan hogere studies bezig is. Hierdoor is het in examenperiodes wat moeilijker om activiteiten te organiseren.

De laatste jaren hebben we het aantal leden toch wat zien achteruitgaan in onze afdeling. Dit jaar had ik als voornemen nog eens extra mijn best te doen als voorzitter en redacteur, om mijn allerlaatste JNM jaar in stijl af te sluiten. Ons doel is de ledenaantallen terug stabiel te krijgen!

Dit doen we onder andere door maandelijks minstens 1 piep- en 1 ini-activiteit te organiseren. Zo ben ik, tijdens het beantwoorden van deze vraagjes, me aan het voorbereiden op onze piep-halloweentocht. Een dikke laag schmink en een fancy glimmerhoedje moet van mij een griezelige Joker/clown maken! Het valt op dat vooral de piepers actief zijn in onze afdeling. Ini’s lokken lukt moeilijker. We proberen een zo gevarieerd mogelijk aanbod aan excursies te organiseren, waarbij we letten dat veel soortgroepen eens aan bod komen (plantenexcursie, paddenstoelen, zoogdierenavondje, amfibieënexcursie,..). Momenteel zitten we niet krap bij de kas, dus hebben we wat aankopen kunnen doen om meer educatief materiaal te hebben op excursies. Ook zorgen we dat er geregeld wat lekkers mee is op activiteit (hiermee bedoel ik dus eetbaar lekkers). Een aantal ‘luxe’ activiteiten zoals een bezoek aan het KBIN of een kajaktocht in functie van het milieu kunnen we ons dan ook veroorloven, met als doel meer leden te lokken.

Wie staat er jou dit jaar bij in het bestuur, en wat mogen we van hen weten?

Ikzelf ben voorzitter en redacteur. Als bioloog en samson-imitator eerste klas zal ik onze afdeling dit jaar de goede banen inleiden! Mwaah sig e!

Jonathan is secretaris, ini- en natuurverantwoordelijke. Deze vogelaar is net begonnen aan z’n eerste jaar rechten aan de kulak, en amuseert zich daar reeds te pletter op feestjes.

Jelle is Ping. Deze jongeman die geld uit zijn broekzakken kan toveren spendeert zijn tijd naast JNM onder andere met het in de lucht houden van zijn drone.

Siege is ARWG verantwoordelijke. Met deze knappe blondine die m’n rein-hart veroverd heeft heb ik een zak vol toffe avonturen achter de rug, met als toppers vier maand in Zweden gestudeerd te hebben met uren noorderlicht plezier, Lynxen op 5 meter kunnen benaderen, wolven tracken in de sneeuw, beren van vlakbij kunnen spotten, met de kont in de lucht het zotste plantje determineren,…

Michiel is onze zoogdierenman. Deze nieuwe aanwinst hebben we kunnen oversmokkelen van afdeling Poekebeek. Voortaan vleermuist en vost hij voor onze zaak!

Ward is de viezebeestjesman, die momenteel ook voorzitter is van de NWG!

Robin is piep-, beheer- en milieuverantwoordelijke. Een tof spel tovert hij in 1-2-3 uit z’n broekzak!

En ten slotte hebben we nog piepbegeleiders Mumtaaz, Loes en Yachaira. Deze vrolijke en goedlachse jongedames animeren met plezier een bende natuurgastjes!

Wat valt er daar te zien qua natuur- en ander (vb. vrouwelijk) schoon?

Deze West-Vlaamse streek doet waarschijnlijk eerder denken aan weiden vol koeien en loodsen volgestoempt met zwijnen (wat zeker een feit is), maar het Brugse is ook omringd door pareltjes van natuur. Ik denk bijvoorbeeld aan de Leiemeersen waar onder andere het loos blaasjeskruid en vele orchideeënsoorten voorkomen. Hier worden geregeld ook beheersactiviteiten georganiseerd. Het Bulskampveld (waar het zomercongres 2014 doorging) bevat ook een parel aan biodiversiteit met poelkikkers, wespendieven, en zotte planten zoals het moeraskartelblad en het moerashertshooi. De natuur rond Damme is dan weer super voor te vogelen! Massas ganzen, houtsnippen, koereigers, waterrallen,.. noem maar op! Ten zuiden van Brugge liggen ook enkele pareltjes, zoals de omgeving van Beisbroek, waar we nog de rode dophei terugvinden! Kortom, allemaal gebiedjes die we zullen bezoeken om op de waarnemingencontest een mooie plaats te behalen. De laatste activiteiten waren we echter wat lui, en hebben we vaak het Ryckeveldebos bezocht, wat het dichtst bij ons lokaal gelegen is (maar waar ook een grote diversiteit aan planterij en beesterij aanwezig is).

Wanneer was de laatste Algemene Vergadering of fuif in Brugge? En wanneer mogen we eens op bezoek komen?

De laatste fuif die ik me kan herinneren is al wat langer geleden, dat was het jubileum van JNM Brugge (2010). Iedereen is zeker welkom op onze baravonden voor een babbeltje en een drankje!

Wat is volgens jou het geheim van een goed draaiende afdeling?

Een goed draaiende afdeling moet vooral een gemotiveerd en enthousiast bestuur hebben. Genoeg beschikbaar bestuur hebben is ook een noodzakelijk ingrediënt.  Ik denk dat minstens 1 toffe activiteit per maand voor zowel piepers als ini’s het perfecte beleg is om leden te blijven aantrekken.

Wat is het leukste aan JNM Brugge?

Het leuke aan JNM Brugge is onder andere dat wij een zalig eigen lokaal hebben boordevol natuurmateriaal, zetels en een biljarttafel! Ook met de natuur in de omgeving hebben we dikke chance! JNM Brugge is sinds lang bekend als een afdeling met een hoog natuurstudiegehalte en vele diverse excursies!

Merci Reinhardt, dat we op bezoek mochten komen bij jullie! Veel succes, en maak er het beste van dit jaar!