Mars voor het klimaat - nieuwe ini's en gewone leden

Opgelet. Onderstaande tekst is niet meer helemaal juist. De data zijn veranderd naar 6, 7 en 8 oktober. Ideaal om al meteen na de startdag terug een activiteit te hebben én nog steeds ideaal om daar ini- en gewone leden leeftijd jongeren te informeren over jullie afdeling. De inhoud van de mars wordt ook iets anders aangepakt dan hieronder omschreven. Meer info volgt later. Wie de mars mee wil uitwerken kan nog steeds contact opnemen met Marjolein Moreaux: jongerenklimaatmars [at] gmail.com

-------------------

Enkele enthousiaste mensen organiseren een drie-daagse mars voor jongeren tussen 12 en 18 jaar naar Brussel op 22,23 en 24 september.

Zij zijn op zoek naar geïnteresseerden die mee willen organiseren en/ of met de afdeling willen mee doen. Dit valt tijdens het startweekend dus dat is een ideale activiteit om het JNM werkjaar in te gaan én nieuwe ini's en gewone leden te werven. Want tijdens de mars zullen ook 12 tot 18 jarigen deelnemen die nog geen lid zijn van JNM.

Concreet:

De deelnemers willen een leefbare planeet en eisen inspraak in HUN toekomst!

De specifieke eisen worden samen opgesteld. Enkele ideeën zijn alvast:
- naleving van het Parijs-akkoord / CO2 uitstoot
- betere luchtkwaliteit
- inspraak in politieke beslissingen omtrent duurzaamheid
- klimaatlessen in de leerplannen
- lange termijnvisies in de politieke taal

Hoe?

  • Vanuit drie steden wordt naar Brussel gestapt : Gent, Tienen en Antwerpen (de laatste twee onder voorbehoud van actieve partners)
  • Stappen op zaterdag en zondag. Maandag aankomst in Brussel en toespraak van kinderen aan politici in het federale parlement.
  • De route verloopt langs wandelwegen of fietsknooppunten.
  • Overnachten in scholen, bij particulieren of kampementen.
  • Leeftijdsgroep : kinderen tussen 12 en 18 jaar
  • Aantal deelnemers : 100 à 200 kinderen, liefst uit zoveel mogelijk verschillende scholen.
  • Deelnemende kinderen engageren zich hierover te communiceren op hun respectievelijke scholen en brengen ook brieven mee van andere kinderen of scholen.  Kinderen sensibiliseren elkaar.
  • Tijdens en na het stappen is er ruimte voor workshops, liederen en/of andere activiteiten rond het klimaat.  
  • De kers van de taart is een gesprek tussen de kinderen en bevoegde politici.

De Kinderrrechtencoalitie Gent heeft zich alvast geëngageerd als partner maar wij zoeken wij nog een aantal bijkomende partners.  GMP, JNM, Greenpeace, MOS, Yuca, Chiro, 11.11.11., GO, Gezinsbond, Oxfam staan o.a. op ons lijstje en schrijven we aan.

Wilt je mee je schouders zetten onder dit fantastische project? Of wil je mee stappen met de afdeling? Neem dan contact op met:


Marjolein Moreaux: marjolein.moreaux [at] gmail.com

PS In de Verenigde Staten, organiseren kinderen ook al een klimaatmars op 21 juni in Washington. Het zou mooi zijn dat ook in Europa kinderen hun stem meer laten horen.