2 mei - lezing Petra De Sutter - Hormoonverstorende stoffen in plastic

"In België wordt jaarlijks 100 miljoen euro belastinggeld uitgegeven om 17.000 ton zwerfvuil op te ruimen. Ongeveer de helft van dat zwerfvuil bestaat uit plastic flessen die eeuwig in de natuur blijven hoewel ze kunnen worden gerecycleerd. GMF voert al jaren actie voor een krachtdadiger beleid om de afvalberg te reduceren en de transitie naar een circulaire economie te ondersteunen.

Op 2 mei organiseert GMF in samenwerking met Universiteit Gent en studentenvereniging d'urgent een event dat enerzijds focust op het medische aspect van de verpakkings-problematiek en anderzijds een concrete bijdrage levert over de rol die wij kunnen spelen in het reduceren van die afvalberg.

Petra De Sutter buitengewoon hoogleraar gynaecologie aan de UGent en hoofd afdeling Reproductieve Geneeskunde (UZ Gent) licht toe hoe chemische stoffen in plastic en blik onze hormonen ontregelen en zo bijdragen tot diverse ziekten.

Erna geeft Jeroen Vereecke, als organisator van het Boomtown festival al jaren bezig met verduurzaming van festivals, zijn visie over wat je in de praktijk kan doen om de afvalberg te helpen reduceren. Feesten zonder afval, kan dat? Wat hebben we nodig om te stoppen met wegwerp-plastics in horeca en evenementen? Kunnen we plant-based plastics gaan gebruiken? En waarom transporteren en verpakken we zoveel water, terwijl het gewoon uit de kraan komt?

Een niet te missen event met 2 schitterende sprekers, ook begrijpelijk voor niet-wetenschappers.".