Sien haar heerlijke recepten van de krokante kookactiviteit!

Plantaardig eten is bijna altijd ecologischer als dierlijk voedsel, omdat er dan minder energie verloren gaat. Daarom kookten we op de krokante kookactiviteit 100% plantaardig. Bij deze de receptjes!

 

Broodsmeerseltjes

Tofusmeersel

Snijd 1 prei en 2 grote wortels in stukjes en stoof ze gaar. Voeg 1 pakje tofu toe en mix alles. Kruid naar smaak. Ik gebruik daar meestal groentenbouillon voor. Rooster pompoenpitten in een pan op het vuur (zonder vetstof) en meng ze onder de rest.

 

Rodebietenhumus

Week droge kikkererwten een nacht voor je ze kookt. Snijd een rode biet in stukjes en kook ze samen met de geweekte kikkererwten tot alles gaar is. Neem qua verhouding evenveel van beide. Mix en voeg zout naar smaak toe. Extra lekker om er een beetje tahin (sesampasta) doorheen te mengen!

 

Pompoenpastinaakspread

Stoof ajuin, pompoen en pastinaak gaar en mix. Evenveel pompoen als pastinaak. Kruid naar smaak.

 

Zelf seitan maken (5 personen)

Seitan is een vleesvervanger met veel eiwit in. Niet alleen gezond, maar vooral heel leuk om zelf te maken! Neem 1 kg bloem en doe er wat water bij. Kneed tot je een elastische bal krijgt. Voeg telkens wat water toe als het te droog is. Laat de bal een uur rusten. Leg de deegbal onder water in een pot en kneed en trek tot al het zetmeel is opgelost. Wanneer het water niet meer spierwit is maar eerder doorschijnend en je ziet dat de meest witte stukjes uit de ondertussen hersenachtige flubber verdwenen zijn, kan je hem 20 minuutjes koken in water met kruiden naar smaak. Meestal wordt er bouillon en sojasaus gebruikt. De seitan snijd je dan in stukjes en voeg je toe aan een gerecht naar keuze.

 

Plantaardige desserts!

Vijgencake

Week 1 kop gesneden gedroogde vijgen in 1 kop heet water. Verwarm de oven op 180°C. Meng ¼ kop zonnebloemolie, 1/3 kop stroop, 1/3 kop bruine suiker, 1/3 kop water waarin de vijgen geweekt hebben, 2 koppen bloem, 2 tl bakpoeder en 1 tl kaneel. Ik had in de plaats van de stroop en suiker agavesiroop gebruikt. De verhoudingen zijn hier niet zo belangrijk; ik had maar wat gedaan tot ik het zoet genoeg vond. ;-) Roer de vijgen onder het mengsel en zet 45 minuten in de oven.

 

Chocoladebrownie

Verwarm de oven voor op 175°C. Zeef 340 g bloem en meng met 300 gram suiker, 90 g cacaopoeder (of Nesquick als je het zoet en minder bitter wilt), 1,5 tl bakpoeder en 0,5 tl zout. Meng 300 ml water met 100 ml zonnebloemolie en kap bij de rest. Meng alles. Snij pure chocolade in stukken en meng onder de rest. Zet 35 – 40 minuten in de oven.

 

Tarte tatin

Warm de oven voor op 220°C. Snijd 3 appels in schijfjes. Smelt 100 gram plantaardige boter in een pan op het vuur. Doe er 120 gram suiker bij. Leg de appelschijfjes erbij en laat 20 minuten stoven. Laat afkoelen. Leg een rol bladerdeeg in een bakvorm. Giet het appelmengsel erop en zet 15 minuten in de oven op 220°C. Bak daarna nog 20 minuten op 180°C. Draai de taart om op een rooster om af te koelen. Pas daarbij op, want de suiker is nog vloeibaar.