Natuurstudie

Volgens onze missie en visie zijn JNM’ers wild van natuur, uit verwondering. Dat is zelfs zacht uitgedrukt! Vanuit een diepe bewondering voor de natuur trekken JNM’ers er constant op uit om als gekken achter een vlinder te lopen of om dat speciale waterplantje op naam te brengen, en zo een beetje bij te dragen aan onze kennis van de natuur.

Van beginner...

Van pieper tot gewoon lid, elke JNM’er neemt wel eens een zoekkaart of veldgids vast om een plant of dier te determineren (bepalen over welke plant of welk dier het gaat, op basis van de kenmerken). Elke zomer vind je gegarandeerd piepers die enthousiast met hun netjes door een veld lopen, op zoek naar al wat beweegt. Ondertussen wordt aan de rand van het grasveldje aan elkaar uitgelegd dat je de zomereik kan herkennen aan de korte steeltjes van de bladeren en de wintereik aan de lange steeltjes. Om dat te onthouden, gebruiken we het trucje dat je in de zomer vaak korte broeken draagt, terwijl je in de winter meestal een lange broek aantrekt. JNM’ers zijn fan van natuurstudie, de ene verkiest een ondubbelzinnige zoekkaart terwijl de andere ieder detail met behulp van een veldgids wil ontrafelen. Elk jaar bewijzen we met heel JNM wat we ervan kunnen door op 24u minstens 1000 verschillende soorten waar te nemen!

F_LotteRohde_NatuurNetjes
F_EwoutDeVos_NatuurstudieCloseUp

...tot expert!

Wie naar het volgende niveau van natuurstudie wil, kan terecht bij de natuurstudiewerkgroep (NWG). De NWG loopt vol JNM’ers met een werkelijk encyclopedische kennis. Zo kan er ongetwijfeld wel iemand (bijna) elk van de zowat 350 wilde bijensoorten determineren of een humes bladkoning onderscheiden van een bladkoning. Laat je daar vooral niet door afschrikken, ze zullen je dat met veel geduld en in geuren en kleuren willen uitleggen.

F_EwoutDeVos_NWG
F_JNM_Blaps

Blaps

Tot 2015 leefde er een gezonde populatie van de zeldzame kever, blaps mucronata in de kelder van het nationale bondssecretariaat in Gent. De verbouwing enkele jaren geleden leek het einde van die aanwezigheid te betekenen. Maar recent is deze kever herontdekt in onze kelder! Met JNM vinden we dus niet alleen zeldzame soorten, we herbergen er zelfs één!

Natuurstudiekampen

Elke zomer organiseren we een aantal natuurstudiekampen. Dat varieert van kampen waar bijna de hele dag aan natuurstudie wordt gedaan tot trekkampen waar natuurbeleving meer centraal staat dan soorten op naam brengen. Natuurlijk mag natuurstudie ook niet ontbreken op een ‘gewoon’ kamp, maar deze natuurstudiekampen leveren wel vaak heel interessante waarnemingen op. Zo worden er wel eens ‘nieuwe Belgen’ ontdekt. Nee, dat zijn geen nieuwe staatsburgers, maar soorten die tot dan toe niet (of al lang niet meer) in ons land voorkomen. 

F_SimonVandepitte_NWGKamp

De Bertram

De NatuurstudieWerkGroep van JNM (de NWG) verspreidt die kennis over al wat leeft, groeit en bloeit ook op digitale wijze. Twee keer per jaar publiceert de NWG de Bertram, die zich richt naar alle jongeren met een passie voor het op naam brengen van fauna en/of flora.

De laatste editie van de Bertram vind je HIERZO

Bertram-cover-Herfst2022